SAS Metodu
SAS metodu nörolojik temelli beyni geliştirmeye yönelik bir programdır. Beynin iki yarım küresi arasındaki etkileşimi artırıp sorunla alakalı gelişim beklenmektedir. Bu etkileşim kulaklıklar aracılığı ile gerçekleştirilir. Sas yönteminde kulaklıktan her iki kulağa farklı sesler iletilir. Bu seslerde müzik, ses ve konuşmalar verilirken beynin her iki yarım küresi aktif hale gelir ve pozitif bir değişim yaratır.
SAS; dikkat ve konsantrasyon sorunları, okuma ve yazma sorunları, gelişimsel sorunlar, dil ve konuşma, iş-yaşam stresinden yaratıcılığa ve üretkenliğe, bilişsel gerilemeden yeteneklere kadar birçok alanda kullanılır. Beynin ilgili alanla alakalı merkezlerini uyarırken her iki yarım kürenin eşit fonksiyonlara sahip olabilmesi hedeflenmektedir. Her kişiye özel ve aynı zamanda problemlere özel programlar mevcuttur.
Mevcut sorunun durumuna göre bir program belirlenir ve kişinin bu programı kendisinin uygulaması beklenir. SAS metodu kişinin kendi imkanları dahilinde kullanabileceği bir metod olması durumuyyla kolaylık sağlamaktadır. Dinletiler günlük periyotlarla yapılır ve uyurken dahi kullanılabilmektedir. Programlar temelde dört farklı şekilde oluşur. Dinleti programları SAS Balance, SAS Life, SAS Smart, SAS Boost gibi farklı amaçlara hizmet eden programlardan oluşmaktadır.
SAS Smart Programı Nedir? Kimler için Kullanılmaktadır?
Sas Smart programı çocukların beyin gelişimine katkıda bulunarak öğrenme becerilerini geliştirmeye yönelik tasarlanmıştır. Bu sayede akademik başarıda artış gözlenmektedir.
Özellikle dikkat ve hiperaktivite bozukluklarında (DEHB), okuma ve yazmada (disleksi) sorun yaşayan çocuklarda, anlama ve hafıza süreçlerinde, davranış ve motivasyon için bu program kullanılmaktadır. Bu program ile birlikte odaklanmayı arttırma, dürtüsel ve hiperaktivite davranışlarını azaltma, zaman yönetimini sağlama, planlama yapma ve sorumluluk duygusunu geliştirmek hedeflenir. Program kulaklık ile günlük olarak uygulanır ve ortalama 3-4 hafta sürer. 3 ve 18 yaş arasındaki gruplara uygulanılır.
SAS Boost Programı Nedir?
SAS boost programı özellikle nörogelişimsel sıkıntıları olan bireylerle çalışmak için oluşturulmuştur. Otizm Spektrum Bozukluğu, Asperger Sendromu, Down Sendromu ve Serebral Palsi gibi durumlarda kullanılabilir. SAS Boost ile beyindeki girdilerin daha iyi işlemlenebilmesi hedeflenir. Stres ve kaygının azalması ile tekrarlayan davranışların önüne geçmeye çalışılır.
Dil ve konuşmada sorun yaşayan kişiler için özellikle sol hemisferin aktivasyonu kullanılır ve sosyal becerilerde artış gözlemlenebilir. Günlük seanslarla birlikte 21 ila 24 gün arası sürebilir.
SAS Balance Nedir?
SAS Balance programı duygudurum problemleri ve psikolojik rahatsızlıklar için daha çok kullanılmaktadır. Bu dinleti programı günlük hayatın getirdiği problemlerle başa çıkabilmeyi hedefler.
Kaygı, korku, depresyon, öfke kontrolü, yaratıcılık ve üretkenlik için dinletiler verilmektedir. Dinletiler sayesinde zihinde ve bedende rahatlama, olumsuz düşüncelerde azalma, bilişsel becerilerde artış gözlemlenebilir. Program 21 ila 24 gün arası sürmektedir.
SAS Life Nedir?
SAS Life ileriki yaşlarda çıkan problemler için kullanılabilmektedir. Bu problemler arasında unutkanlık, alzheimer, beyin felci gibi durumlar olabilmektedir.
Her program kişinin durumuna ve getirdiği problemin şiddetine göre planlanır. Bu programla bilişsel süreçlerde gelişme ve fiziksel olarak gelişme hedeflenmektedir.