Stres Belirtileri

Belirtilerinden söz etmeden önce stresin kendisini kısaca tanımak gerekir. Son yıllarda herkesin hayatının bir parçası haline gelmiş olan stres, duygu ve düşünceleri etkileyen olumsuz bir durumdur. Çeşitli belirtilerle kendini göstererek hayatları olumsuz etkiler. Bu sebeple de stres belirtileri gösteren kişilerin psikolojik yardım alması tavsiye edilebilir.
İçindekiler
Her insanın başından stresli olaylar geçer. Herkes bu stresi farklı düzeylerde yaşar. Buna etki eden birtakım faktörler sıralanabilir. Genel stres düzeyi, kişilik yapısı, stresle baş etme mekanizmalarının gelişmişliği gibi etkenler bu konuda etkilidir. Bu etkilere bağlı olarak aynı olay farklı kişilerde farklı düzeylerde stres oluşturacaktır. Ayrıca aynı düzeyde oluşan stresler için de değişik belirtiler gözlenebilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte yaygın görülen stres belirtileri:
- Baş ağrısı
- Uyku düzensizlikleri
- İştah bozulmaları
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı
- Dikkat toplama zorlukları
- Karar verme süreçlerinde olumsuz etki
olarak sıralanabilecektir.
Aşırı Stres Belirtileri
Her ne kadar bireysel farklılıklar söz konusu olsa da yoğun stresi fark etmek herkes için daha kolaydır. Hem stresli bireyin kendisi hem de sosyal ve yakın çevresi tarafından bu belirtiler kolayca ayırt edilebilir. Bu doğrultuda herkesin göz önüne alması gereken aşırı stres belirtileri:
- Titremeler (el veya ayaklarda olabilir)
- Kalp ritim bozulmaları
- Kalp çarpıntıları
- Kan basıncının yükselmesi (tansiyon)
- Psikolojik mide bulantısı
- Solunum düzensizlikleri (normalden hızlı nefes alıp verme şeklinde görülebilir)
şeklinde fiziksel olarak kendini gösterir. Ayırt etmesi de bu sebeple kolaydır. Bununla birlikte psikologların uyguladığı iyileştirici terapiler de aynı oranda zorlaşabilir. Bu konuda stres sahibi bireyin psikolojik danışmanıyla işbirliği içinde olması büyük etkiye sahiptir.
Psikolojik Stres Belirtileri
Stresin kendisi psikolojik olarak gelişen bir olaydır. Ancak karşısında gösterilen tepkiler ise fiziksel belirtilere dönüşebilir. Psikolojik gösterilen stres tepkilerinin ayırt edilmesi kimi zaman zor olabilir. Bunu en iyi ayırt edecek kişi ise stres sahibi bireyin kendisidir. Psikolojik stres belirtileri şöyle sıralanır:
- Motivasyon kayıpları
- Enerji düşüklüğü
- Dikkatini toplarken zorlanma
- Normalden az veya çok uyuma
- Normalde az veya çok iştahlı olma
- Normalden çabuk öfkelenme
- Tahammül seviyesinin düşmesi
- Özellikle sesli uyarıcılara karşı duyarlılığın ortaya çıkması veya artması
Sayılan belirtilerin tamamının insan yaşamında ne tür etkiler yaptığı az çok öngörülebilir olsa gerek. Bu sebeplerden dolayı stresli insanların yaşam kalitesini iyileştirmek adına psikolojik yardım alması yararlı olacaktır. Birey, tek başına baş edemediği durumlarda yardım istemekten çekinmemelidir. Stres, zamanla büyüyerek çok sayıda psikolojik hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Bundan dolayı da göz ardı edilmemesi gereken bir problemdir.
Tüm bu nedenlerden dolayı herkesin stres belirtileri hakkında az veya çok bilgi sahibi olması yararlı olmaktadır. Kişinin kendisinde veya yakın çevresinde bu belirtileri görmesi halinde psikolojik destek için gerekli adımlar atılmalıdır. Böylelikle pek çok psikolojik problem daha ortaya çıkmadan çözülebilir.
Her konuda olduğu gibi, psikolojik sağlık ve iyileşme süreçlerinde de uzman desteği almak büyük önem taşımaktadır. Samsun psikolog ihtiyaçlarınızda, Manapsikolog olarak yanınızda olduğumuzu hatırlatmak isteriz.
Yaşamın getirdiği zorluklarla başa çıkmak, kendinizi daha iyi anlamak veya ilişkilerinizi güçlendirmek için profesyonel yardım almanın değerini küçümsemeyin. Samsun’da kaliteli ve anlayışlı psikolojik destek arayışınızda, deneyimli ekibimizle her zaman yanınızdayız. İyi bir dinleyici ve rehber arıyorsanız, Manapsikolog olarak sizlere destek olmak için buradayız.